FOTO | Cum ar putea arăta Gara Timișoara Nord după reabilitare. Investiția este de peste patru milioane de euro

Publicat: 03/06/2022, 16:35

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat, vineri,  că pot începe lucrările de reabilitare a Gării de Nord din Timișoara. Grindeanu spune că s-a emis și ultimul document necesar, care bloca deschiderea șantierului. Este vorba despre autorizația de construcție, care trebuia emisă de Primăria Timișoara.

„O veste bună, deși târzie, în sfârșit s-a primit aprobarea, după șase luni, astfel că, între 15-20 iunie, să poată fi predat amplasamentul și vor începe lucrările. Mi-aș fi dorit să înceapă mai repede, dar niciodată nu-i prea târziu. Înțeleg și ritmul administrației din Timișoara, care este un ritm tânăr și liber, ca să nu spun mai multe”, a declarat Grindeanu, vineri, la Timișoara.

Gara de Nord din Timișoara se modernizează în urma unui proiect în valoare de 21 de milioane de lei, banii investiţi de CN “CFR” SA. Ministrul Transporturilor a anunțat că și-ar dori ca în anul 2023, când Timișoara este capitala culturii europene, gara să fie finalizată.

Asocierea Constructim SA – Bauerhof Agrobanat SRL – Longhersin SRL – Lastun SRL se ocup de lucrari, în urma unui contract semnat din toamna lui 2020. Sunt prevăzute lucrări de consolidare, intervenții asupra fațadelor și acoperișurilor – terasă, intervenții asupra tunelului pietonal de acces la peroane cu realizarea unui nou acces la linii din holul central, intervenții la peronul liniei 1, refacerea piațetei gării și realizarea instalației centralizate de aer condiționat, ventilație și încălzire.

Tunelul pietonal care asigură accesul la peronul 1 va avea pardoseli în mozaic, din granit rezistent la trafic intens și antialunecare. De asemenea, se va monta un sistem de supraveghere, un sistem de detecție și semnalizare/avertizare PSI și se va înlocui sistemul de iluminat. Piațeta gării va fi complet refăcută, se va amenaja o fântână arteziană, zona va fi placată cu dale de granit, se vor monta bănci, se va realiza un sistem de iluminat cu stâlpi ornamentali, se vor planta copaci și se vor monta rastele pentru biciclete.

Va fi construită și o pasarelă (platformă pietonală) în sala caselor de bilete, ce va fi susținută de șase stâlpi metalici, și montarea a două scări rulante de acces la mezanin. Totodată, vor dispărea aparatele de aer condiționat și se va realiza o instalație modernă centralizată de climatizare, iar pe două corpuri de clădire se va monta o instalație de producere a energiei electrice cu panouri fotovoltaice.

Bombardată în cel de-al Doilea Război Mondial

Proiectul Gării de Nord Timişoara, de până la al Doilea Război Mondial, numită și Gara Mare, a fost realizat de arhitectul Pfaff Ferenc (1851-1913) care a mai proiectat gările din Szeged, Pecs, Miskolc, Debrecen, Rijeka, Zagreb, Bratislava, Kosice, Varset, Cluj Napoca, Arad și Jimbolia. Stilul architectural al fostei clădiri a fost neoclasic cu dotări moderne pentru acele vremuri, fiind foarte asemănatoare cu clădirea gării din Arad. În 1919, gara este redenumită gara Domința Elena, nume pe care l-a păstrat până la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Gara a fost puternic bombardată de aviaţia Aliată, în cel de al Doilea Război Mondial, îndeosebi în ziua de 3 iulie 1944.

Actuala clădire a Gării de Nord este alcatuită din 5 corpuri de clădire comasate într-un ansamblu format din clădiri de birouri în regim de înălțime SP+P+3E, clădire de servicii și birouri în regim de înălțime S+P+5E; clădirea caselor de bilete în regim de înălțime SP+P+1E, clădire de birouri în regim de înălțime S+P+3E, clădire de birouri în regim de înălțime P+2E, clădire de spații tehnice în regim de înălțime P+2E.

Daniel Groza
Daniel Groza și-a început cariera de jurnalist în anul 1997, în presa locală, ca reporter la ziarul Redeșteptarea din Lugoj (6 ani), ziar la care mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Măsuri speciale pentru un ministru suedez care are „cea mai ciudată fobie din lume”
Interpretul de muzică populară, Igor Cuciuc, și-a pierdut singurul copil! Andreea a căzut secerată la...
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
Povestea unui român, printre cele mai enigmatice dispariții din lume. A reapărut brusc după 30...
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
Povestea incredibilă a „celui mai modificat om din lume”. S-a mutat în altă țară ca...
Povestea americanului manipulat de mamă ca să ajungă criminal. Dezvăluiri după ce a stat 20...
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a...
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Doi tineri, de 17 şi 21 de ani, au murit carbonizaţi în maşina care a...
Iasmina, fata de 14 ani care s-a sinucis, postare CIUDATĂ pe Facebook înainte să-și ia...
Ce se va întâmpla cu pensia de urmaș după moartea lui Silviu Prigoană. Cum va...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Consilier Trump: UK să se alinieze SUA în materie de comerţ mai degrabă decât să...
SOARELE ar putea avea o altă COMPOZIȚIE decât se credea până acum!
Nadia Comaneci e în doliu. Zi tristă pentru Zeița de la Montreal: Mi-a schimbat viaţa...
Cartofi țărănești de post. Îi poți savura cu murături sau mujdei de usturoi
Prima reacție a UEFA după ce Kosovo a abandonat meciul cu România. Mihai Stoichiţă asigură...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Cristi Brancu a dezvăluit unde era Mihaela Botezatu în momentul în care s-a produs evenimentul...
Ce a dus, de fapt, la moartea fulgerătoare a fiicei lui Igor Cuciuc? Detalii cutremurătoare:...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Kim Jong Un a dat ordinul pentru producția în masă de drone kamikaze